ATEX airconditioners; helderheid over prijs, aanschaf en gebruik

Bent u op zoek naar een ATEX airconditioner? Wij zetten de belangrijkste zaken waar u op moeten letten bij aankoop van explosieveilige ATEX airconditioning op een rij.  

Vier belangrijke factoren bij de aankoop van ATEX air conditioning:

1. Wat voor ATEX airconditioning heb ik nodig?
2. Hoeveel koelvermogen is er nodig in een ATEX zone
3. Veilige installatie, gebruik en onderhoud van ATEX airconditioning 
4. Hoe komt de prijs van een ATEX airconditioner tot stand?

Lees deze pagina en u weet welke klimaatbeheersing het best bij uw ATEX situatie past. We lopen alle onderwerpen puntsgewijs door:  

 1.     Wat voor ATEX airconditioning heb ik nodig?

In het explosieveiligheidsdocument vindt u de ATEX zone indeling. Geef aan voor welke ATEX zone de apparatuur bedoeld is. Zone 0, 1 en 2 zijn voor gasexplosiegevaarlijke zones. 20, 21 en 22 zijn klassen voor stofexplosiegevaarlijke zones. Daarnaast geeft u aan om welke gas of stofsoort het gaat. Dit is van belang in verband met de Temperatuurklasse, die loopt van T1 tot en met T6.
 

Figuur 1: Dit is een overzicht van ATEX apparatuur die nodig is in een bepaalde explosiegevaarlijke zone. Handig als naslag document. Wilt u meer weten over de begrippen in deze tabel, lees dan ons uitgebreide blog over ATEX zones versus ATEX apparatuur.

 

2.     Hoeveel koelvermogen is er nodig in een ATEX zone? 

a. Invloedsfactoren: 

De benodigde koelcapaciteit hangt af van de grootte van de ruimte. Ook de buitentemperatuur en warmte die machines in de ruimte produceren hebben invloed hierop. Het koelen van een kraancabine of portacabin vraagt minder capaciteit dan klimaatbeheersing in een MCC (motor control centre). MCC’s zijn groter in afmeting en MCC panelen produceren veel warmte.

De buitentemperatuur is een belangrijke factor in het Midden-Oosten, India en andere gebieden rond de evenaar. Bij het koelen van een buitentemperatuur van 30 graden Celsius naar een binnentemperatuur van 20 graden Celsius is minder koelcapaciteit gemoeid dan bij een buitentemperatuur van 46 graden Celsius.

b. Hoe bereken ik het koelvermogen (BTU, kW, RT) voor een ATEX airconditioner? 

Een vereenvoudigde berekening van koelvermogen, bij een buitentemperatuur tot max 35 graden Celsius, doet u zo: 

 • Bepaal de inhoud van de ruimte. (lengte x breedte x hoogte in meters geeft m3). Stel u komt uit op 200m3. 
 • Kies de warmte factor van de ruimte: in de praktijk worden drie maten aangehouden. 
  • Factor 30: beperkte ruimte, goed geïsoleerd, geen plat of schuin dak, weinig warmte genererende apparatuur en weinig medewerkers. 
  • Factor 40: Minder goede isolatie en veel medewerkers en/of veel glas en/of veel apparatuur aanwezig. 
  • ​Factor 50: Een plat of schuin dak, veel medewerkers en veel warmte genererende apparatuur.
 • ​Bereken de koelcapaciteit. Inhoud ruimte (200m3) x factor 50 = 200 x 50 = 10.000 Watt (10kW)
  N.b.: indien er apparatuur aanwezig is met vermogen groter dan 500 Watt, wordt deze warmte afgifte bij de berekende koelcapaciteit opgeteld.

c. Begripsverklaring en omrekenen van BTU naar kW en van kW naar RT

Het koelvermogen van een airconditioner wordt uitgedrukt in BTU (BTU/u, British thermal unit), in Watt of RT. RT staat voor  ‘refrigeration ton’ en wordt met name in Noord-Amerika gebruikt om capaciteit van koelapparatuur of airconditioners uit te drukken. De oorsprong is te vinden in de hoeveelheid warmte die nodig is om een 907 kilo (1 short ton) ijs van 0 graden Celsius in 24 uur te laten smelten. 

De rekenfactor tussen BTU en kW is:  1 kW = 3,41 BTU/u. 
Met deze tool rekent u BTU eenvoudig om naar kW. En omrekenen van kW naar RT dat doet u hier

 

3.     Veilige installatie, gebruik en onderhoud van ATEX airconditioning

Belangrijk is de installatie van de ATEX airconditioner. Laat de installatie uitvoeren door een persoon met kennis van het gas- en stofexplosierisico’s. Begin pas aan installatie of onderhoud als er geen explosiegevaarlijke atmosfeer aanwezig is.

Een speciale werkvergunning geeft aan dat de locatie veilig is. Wanneer een explosiegevaarlijke atmosfeer niet uit te sluiten is, bijvoorbeeld doordat een productieproces continu draait, neem dan aanvullende maatregelen: 

 • Gebruik een LEL meter of LEL detector. Deze meter geeft aan of de verhouding zuurstof/brandbaar gas of zuurstof/stofdeeltjes explosiegevaar oplevert. Onder 10% LEL is het werken veilig.  Zorg dat de installateur een explosieveilige vacuümpomp gebruikt (bij de aansluiting van split-units). 
 • Zorg dat bij een ATEX outdoor unit de aansluitbox afzonderlijk is geaard en plaats een explosieveilige werkschakelaar. 
 • Reinig de binnenunit alleen met een vochtige doek. Een droge doek wekt statische elektriciteit op en dus vonkgevaar.

 

4.     De prijs van ATEX airconditioning

De prijs van een gecertificeerde explosieveilige ATEX airconditioner ligt aanmerkelijk hoger dan een standaard industriële airconditioner. Een goede vuistregel is een factor 3 op de prijs van een standaard airconditioner. En dat is niet zonder reden. Onderstaande factoren bepalen de prijs van ATEX klimaatbeheersing. Lees ook onze tips over hoe u een veilige en kostentechnisch optimale oplossing kiest voor uw specifieke locatie met stof- of gasexplosiegevaar. 

a. De ATEX zone 

Hoe vaker en langduriger sprake is van gas- of stofexplosiegevaar, hoe zwaarder de  ATEX zone. Een hogere prijs voor ATEX apparatuur in zwaardere zones is het gevolg van striktere technische eisen, de kans op hogere schadeclaims voor de fabrikant, en een langer en ingewikkelder certificeringstraject.
Tip: Verlaag de zone indien mogelijk. Bijvoorbeeld door het toepassen van  technische en organisatorische maatregelen. Vaak zorgt ventilatie ervoor dat een zone 1, een zone 2 wordt. Overweeg ook om (gedeelten van) de apparatuur buiten de zone te plaatsen. Zo kunt u een access point buiten de ATEX zone plaatsen en alleen de ATEX antenne in de zone.

Bij een split unit airconditioner hoeft vaak alleen de binnen- of de buitenunit ATEX te zijn, wat ook weer invloed heeft op de prijs.  Soms kan het gebruik van andere grondstoffen ervoor zorgen dat een ATEX zone een n.g.g. (niet gevaarlijk gebied) wordt. 

b. De capaciteit en het type (window of split unit) bepaalt de prijs van de ATEX air conditioning 

Dit is niet anders dan prijsverschillen in niet-ATEX apparatuur bij verschillende kW’s en typen. 
Tip: Wanneer u zelf airconditioners op voorraad heeft of scherp inkoopt, dan is het voordeliger om zelf een standaard uitvoering aan te leveren bij Ex-Machinery. Dan betaalt u alleen voor het ombouwen van de airconditioner naar ATEX en het afgeven van het certificaat.

Indoor- & outdoor units
Een indoor unit is eenvoudiger explosieveilig te maken dan een outdoor unit. Voor het laten ombouwen van een indoor- of een outdoor unit gelden daarom andere prijzen. Het komt weinig voor dat zowel het indoor als outdoor element van een split unit in een ATEX zone hangen. Geef daarom aan welk deel/delen u in ATEX nodig heeft. Bij een ATEX indoor unit hoort uiteraard een ATEX wandbedieningspaneel of afstandsbediening. Het explosieveilig laten maken van een wandbediening is makkelijker en goedkoper dan het ATEX-proof maken van een infrarood afstandsbediening. 

Kleinere ruimtes
Voor kleinere ruimtes zoals een kraancabine, portacabin, analyzer behuizing of opslagcontainer voor vluchtige stoffen is een raam of window airconditioner de voordeligste oplossing. Het gaat om koelvermogens van tot ca. 3,5 kW. De installatie is eenvoudig en deze wordt vaak door de eigen onderhoudsdienst gedaan. Ook het explosieveilig maken is eenvoudiger en dus goedkoper. Een  window airconditioner bevat een gecombineerde ventilatormotor voor condenseren en verdampen. Een split unit heeft zowel in de binnen- als in de buitenunit een aparte motor, die beiden explosieveilig gemaakt moeten worden.

Uitvoering installatie
De installatie van een split unit airconditioner moet uitgevoerd worden door een specialist. De specialist soldeert en brengt de koelvloeistof onder druk aan. De split unit airconditioners zijn weer zuiniger in energiegebruik, zeker bij de hogere kW’s. Ook is er meer keus uit modellen, zoals een cassette unit die in het plafond verdwijnt, een plafond onderbouwunit of een wandunit.

c. Het ATEX certificaat en het dragen van het risico voor de explosieveiligheid

Ook het ATEX certificaat is een prijsbepalende factor. Een certificaat is vereist en waardevol. De fabrikant verklaart met het ATEX certificaat dat hij verantwoordelijk is voor de explosieveiligheid van de airconditioner die u om heeft laten bouwen naar ATEX. De ATEX fabrikant blijft verantwoordelijk, ook na levering door bijvoorbeeld een importeur of distributeur. 

In het certificaat wordt gerefereerd aan het onderliggende technisch constructie dossier (TCD) dat door uw ATEX specialist is opgesteld of ingekocht. Het opstellen van een TCD vergt veel tijd en vraagt veel kennis van ATEX normen. Aanvullende certificaten zijn verplicht bij installatie van ATEX airconditioners in Rusland, Zuid-Afrika of de USA of Canada. 

d. Extra technische specificaties van de ATEX air conditioning

Ook extra technische specificaties verhogen de prijs. Een voorbeeld is het aanbrengen van off-shore coating. Belangrijk op boorplatformen, industriële locaties aan zee, of productielocaties waar sprake is van chemische corrosie. Ex-Machinery brengt off-shore coating aan tegen kostprijs.  

Het toepassen van een redundant systeem, uitgevoerd in ATEX, verhoogt ook de prijs. Een redundant systeem zorgt voor het automatisch inschakelen van een tweede airconditioner unit in geval van storing.  Het redundant systeem verhoogt de veiligheid en is een goede maatregel om de zone-klasse te verlagen. Dit levert een kostenbesparing op wat betreft verplichte veiligheidsmaatregelen. Bijvoorbeeld bij de verwerking van pure alcohol. Dan is garantie van een lage omgevingstemperatuur belangrijk. Een lage temperatuur voorkomt dampvorming van de alcohol; dampvorming zorgt voor het ontstaan van explosieve atmosfeer. 

 

Samenvatting belangrijkste factoren rondom de aankoop van een een ATEX airconditioner: 

De zone-indeling waarin de air conditioner geplaats kan worden kunt u terugvinden in het explosieveiligheidsdocument van de locatie.

Het vermogen dat u nodig heeft is afhankelijk van de grootte van de ruimte, de buitentemperatuur en warmte die afgegeven wordt door apparatuur in de ruimte. 

Begin pas aan installatie of onderhoud als er geen explosiegevaarlijke atmosfeer aanwezig is en werk met LEL-detectie.

Tot slot leggen we uit waarom de prijs van een ATEX airconditioner circa 3 x hoger ligt dan een gewone airconditioner. Ook aanvullende technische eisen zoals off-shore coating of een redundant systeem beïnvloeden de prijs.  

 

Over Ex-Machinery

Wij modificeren en certificeren airconditioners zodat ze geschikt zijn voor ATEX voor zone 2 of 22. Bestel direct bij ons een ATEX airconditioner of lever een standaard model aan. In beide gevallen ontvangt u een gemodificeerd apparaat met ATEX markering, certificaat en garantie. En wij leveren snel; vanaf 2 weken. 

Maak de beste keuze en werk veilig in zones met gas- of stofexplosierisico. Direct ATEX advies? Wij delen onze kennis en ervaring graag. Bel (078-6549502) of mail naar gt@ex-machinery.nl. Onze senior ATEX consultant, Gido van Tienhoven beantwoordt uw vragen. Stuur ook de gewenste technische specificaties via e-mail. 

Wilt u meer weten over ATEX en explosieveiligheid in het algemeen? Onze blogs staan boordevol waardevolle informatie.

© 2016 - 2019 Ex-Machinery.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel