ATEX heater; special solution voor de food sector

Vorige Artikel 2 van 14 Volgende

ATEX heater droogt theeblaadjes veilig bij lage temperatuur  

Handgeplukte theebladeren doorlopen diverse processtappen voordat we kunnen genieten van een heerlijke kop vers gezette thee. Een van die stappen is het drogen van de theebladeren. Dit wordt gedaan met behulp van een warme luchtstroom. Ex-Machinery heeft hiervoor een speciale ATEX Heater ontwikkeld. De fijne stofdeeltjes in de lading theebladeren veroorzaken stofexplosiegevaar. De oplossing is een ATEX heater die met een uitgekiende luchtstroom de bladeren droogt, maar nooit verbrandt. 

ATEX heater veilig theebladeren veilig

 

Figuur 1: Voordat we kunnen genieten van een heerlijk kopje thee doorlopen de hand geplukte bladeren diverse processtappen waaronder het drogen bij lage temperatuur.

Focus op veiligheid

Lindor, uit Dordrecht, ontving van een Europese producent van thee de opdracht voor het vervaardigen van een industriële menger. Het ging om een menger met process heater voor de verwerking van theebladeren. Een ATEX heater, zone 22 voor hun productielocatie in India. In Europa is ATEX wetgeving verplicht voor apparatuur die staat een omgeving met stof- of gasexplosiegevaar. ATEX is niet verplicht in India. Maar gerenommeerde bedrijven hebben vaak als bedrijfspolicy om wereldwijd dezelfde veiligheidsstandaard te volgen. Zo ook deze opdrachtgever. Safety first!

ATEX Industriële menger Lindor Dordrecht

figuur 2: Twee in aanbouw zijnde industriële mengers in de bedrijfshal van Lindor in Dordrecht.

Valt thee onder ATEX?

Ja dus! Een hoeveelheid gedroogde theebladeren bevat fijnstof. Dat kan een explosie veroorzaken, indien het opgewerveld met lucht, in de vorm van een stofwolk, in aanraking komt met een heet oppervlak of een vonk. De exacte stofexplosie-eigenschappen van o.a. thee zijn terug te vinden in een online database.  In deze database staan van meer dan 6000 productmonsters de stofexplosie-eigenschappen. 

Zoek je een specifieke ATEX oplossing? Neem dan contact met 
Gido van Tienhoven, ATEX expert. Via gt@ex-machinery.nl of bel 06-24683344.

Behoud van kwaliteit: max. 80 graden Celsius

Bij het proces van het drogen van theebladeren wordt hete lucht in de menger geblazen. Bij een te harde luchtstroom waaien de blaadjes uit de menger. Worden de bladeren te heet dan verbranden ze en gaat dit ten koste van de kwaliteit. Omdat de heater een hele lage warmtebelasting heeft zijn er vele meters verwarmingselement nodig. Het 30 meter lange warmte-element zijn door een specialistisch bedrijf op maat gemaakt. Een ATEX control panel zorgt voor de juiste luchtstroom en een nauwkeurig regelbare temperatuur. 

ATEX heater special solution drogen van thee

Figuur 3: Special solution van Ex-Machinery. ATEX heater zone 22, voor het drogen van theebladeren.

Explosieveiligheid: wat maakt de heater geschikt voor ATEX zone 22?

1. De oppervlakte temperatuur 

Een gewone process-heater krijgt al snel een oppervlaktetemperatuur van 600 graden Celsius. De fijne thee stofdeeltjes hebben een MOT (minimale ontstekingstemperatuur) van 510 graden Celsius. De ATEX richtlijn geeft een rekenwijze aan om de maximale oppervlaktetemperatuur van het apparaat te bepalen. Neem de laagste uitkomst van onderstaande sommen:

a. Maximaal ⅔ van de MOT (minimale ontstekingstemperatuur)
b. De ST (smeultemperatuur) minus 75 graden Celsius.

In het geval van onze theebladeren:  

MOT = 510 graden Celsius → 510 *  ⅔  = 340 graden Celsius 
ST = 300 graden Celsius → 300 - 75 = 225 graden Celsius

De maximale oppervlaktetemperatuur van de heater hebben we gemaximeerd op 225 graden Celsius. 

      2. Vonkvrij en impact-proof

Om veiligheid te garanderen mag de ATEX Heater niet vonken. Omdat het een heater voor in stof-explosiegevaarlijke zone 22  betreft, mag deze apparatuur bij normaal bedrijf niet vonken. Alle inwendige onderdelen van de heater en de control panel zijn hierop getoetst en waar nodig technisch aangepast. Daarnaast is de apparatuur impact-proof ontworpen. De heater en control panel kunnen tegen een stootje. Als een onderhoudsmedewerker een stuk gereedschap op de apparatuur laat vallen dan kan dat er tegen. Tot een energie van wel 7 Joule. (Dat is de kracht van een voorwerp van 1 kilo dat vanaf 70 centimeter hoogte op het apparaat valt.)   

      3. Bescherming tegen oververhitting bij een fout

In zone 22 geldt dat je rekening houdt met fouten die bij normaal gebruik op kunnen treden. Een voorbeeld is dat de ventilator uitvalt. Dan stopt de koeling van het verwarmingselement en ontstaat oververhitting. Gebeurt dit dan wordt de stroomtoevoer ‘hard’ afgeschakeld. Zo blijft de veiligheid gegarandeerd. 

ATEX control panel explosieveilig zone 2 en 22

Figuur 4: ATEX control panel voor aansturing van de ATEX heater.

Welke uitdagingen kwam je tegen tijdens het vervaardigen van de ATEX heater?

“De praktijk is altijd weerbarstiger dan de theorie”’ vertelt Gido van Tienhoven, ATEX specialist van Ex-Machinery. “Een uitdaging op ATEX gebied was de gelijkmatige verwarming van de luchtstroom. Bij het ‘in bedrijf’-testen bleek het wervel patroon van de lucht een probleem. Sommige elementen werden te heet. Een infraroodcamera liet zien welke delen het heetst werden. Die delen hebben we stuk voor stuk gemeten. Bij de laagste en bij de hoogste stand van de heater. De luchtstroom in de heater is aangepast en kan nu veilig theebladeren drogen.”    

Ex-Machinery

Ex-Machinery is thuis in ATEX. Wij komen al 14 jaar over de vloer bij gerenommeerde bedrijven met stof- en gasexplosierisico's. Wij spelen in op de behoefte aan Ex-apparatuur met ‘state of the art’ eigenschappen. Met maatwerk en met een vast assortiment. Voornamelijk voor zone 2 en 22. Interesse in ATEX apparatuur? Bekijk dan hier ons assortiment. Of volg op LinkedIn onze ATEX specialist, Gido van Tienhoven, en blijf op de hoogte. 

© 2016 - 2019 Ex-Machinery.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel