Armadex WiFi antenne slimme oplossing in ATEX zones

Vorige Artikel 3 van 14 Volgende

WiFi antenne slimme oplossing voor draadloze communicatie in ATEX zones  

Een dure oplossing is niet altijd nodig om te voldoen aan de ATEX veiligheidsregels. Wat we willen is veiligheid, en een volledige en betrouwbare dekking. En het liefst natuurlijk hetzelfde Wifi systeem voor de ATEX en niet-ATEX zones in ons bedrijf. Door toenemende automatisering krijgt draadloze communicatie in ATEX zones meer en meer aandacht. Met een Armadex Ex Wifi antenne, ontworpen door Ex-Machinery, werk je 100% veilig in alle ATEX zones. Het access point (van je eigen vertrouwde merk) staat eenvoudigweg buiten de zone.

Industriële plant met ATEX WiFi

Figuur 1: WiFi apparatuur in zones met gas- of stofexplosiegevaar valt sinds 2013 onder de ATEX richtlijnen. Bron: ATEX 2014/34 EU Guidelines.

Veiligheid en compliance staan in de industrie bovenaan de agenda. En zeker bij bedrijven die te maken hebben met explosiegevaar. Niet het hele bedrijf, maar bepaalde ruimtes en vaak gedeelten van een productieruimte of magazijn zijn explosiegevaarlijk. Diverse maatregelen zoals het toepassen van specifieke ventilatie hebben er vaak al voor gezorgd dat de ATEX zones zo klein mogelijk zijn. Daarom is het in veel gevallen niet nodig een explosieveilig access point te gebruiken. Als de afstand van de antenne naar het access point minder dan 25 meter is, dan is een ATEX antenne de beste oplossing. Monteer dan de ATEX antenne in de ATEX zone. Een coax kabel verbindt de ATEX antenne met het standaard access point. Elk merk access point is compatible. Dít is onze slimme oplossing om veilig en compliant te werken, tegen lage kosten en zonder introductie van een heel nieuw Wifi systeem.   

Zoek je een specifieke ATEX oplossing? Neem dan contact met 
Gido van Tienhoven, ATEX expert. Via gt@ex-machinery.nl of bel 06-24683344.

ATEX 114 richtlijn

Explosies ontstaan als brandbare stof zoals brandbare gassen, dampen of brandbare stofdeeltjes, in combinatie met zuurstof, in aanraking komen met een ontstekingsbron. Denk aan een heet oppervlak, maar ook een kleine vonk is al voldoende. In de EU moet apparatuur op locaties met explosiegevaar voldoen aan de ATEX 114 richtlijn. De officiële benaming is (Richtlijn 2014/34/EU) en is gericht op apparatuur die gebruikt wordt op plaatsen waar explosiegevaar heerst. Onderwerpen als de veiligheidseisen, indeling van de apparatuur in groepen en verantwoordelijkheid van marktdeelnemers komen hierin aan bod. 

ATEX 153 richtlijn

Bedrijven die te maken hebben met explosiegevaar maken een explosieveiligheidsdocument. Een gevarenzone indeling maakt hier onderdeel vanuit. Deze indeling geeft precies aan waar de ATEX zones zich bevinden, hoe groot ze zijn en welke vorm ze hebben. Bijvoorbeeld een bolvorm rond een machine of dat de ATEX zone de hele ruimte beslaat. De officiële benaming is (Richtlijn 1999/92/EG) en is gericht op een gezonde en veilige werkomgeving voor werknemers ter plaatse. 

ATEX WiFi antenne Armadex

Figuur 2: De Armadex Omni ATEX antenne voldoet aan de ATEX 114 richtlijn, is voorzien van ATEX markering en wordt geleverd met  ATEX certificaat. 

De Armadex Omni ATEX antenne

De explosieveilige Armadex Omni ATEX antenne is speciaal ontworpen om volledige dekking te realiseren in ATEX zones. De belangrijkste eigenschappen van deze explosieveilige antenne zijn:  

  • Geschikt voor ATEX zones 2 en 22
  • In combinatie met een speciale HF-barrier zelfs geschikt voor zones 0 en 20 
  • Robuust design; geschikt voor gebruik binnen en buiten
  • Een bijgeleverde coaxkabel overbrugt een maximale afstand van 25 meter naar een standaard access point van elk merk
  • Beschikbaar voor 2.4GHz or 5GHz

Explosieveilige WiFi antenne ATEX

Figuur 3: Detail van de Armadex Wifi Antenne. In de ATEX markering staat de toegepaste beschermingswijze nA vermeld.

Door ATEX uitvoering geen verlies van dekking -- gegarandeerd

Klanten vragen ons vaak of de ATEX uitvoering de reikwijdte van de antenne niet benadeelt. Hier kunnen we helder over zijn; de gekozen beschermingswijze nA belemmert op geen enkele wijze het zendvermogen van de antenne. Wat wel van belang is voor een goede dekking is onderlinge afstand en plaatsing van de antennes. nA staat voor non-arcing, niet-vonkend. De antenne kan dus nooit vonken veroorzaken en een ontstekingsbron zijn.

Over Ex-Machinery

Ex-Machinery is thuis in ATEX. Wij komen al 14 jaar over de vloer bij gerenommeerde bedrijven met stof- en gasexplosierisico's. Wij spelen in op de behoefte aan Ex-apparatuur met ‘state of the art’ eigenschappen. Met maatwerk en met een vast assortiment. Voornamelijk voor zone 2 en 22. Interesse in ATEX apparatuur? Bekijk dan hier ons assortiment. Of volg op LinkedIn onze ATEX specialist, Gido van Tienhoven, en blijf op de hoogte. 

© 2016 - 2019 Ex-Machinery.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel