Handig overzicht ATEX zones versus ATEX apparatuur

Vorige Artikel 4 van 14 Volgende

Ex-Machinery legt uit; “Welke ATEX apparatuur in welke ATEX zone?” 


Handig overzicht voor op het prikbord 


Een airconditioner geschikt voor ATEX zone 2 valt onder explosieveilige apparatuur categorie 3. Voor gebruik in ATEX zone 1 is explosieveilige apparatuur uit categorie 2 nodig. Logisch? Net zo ‘logisch’ als first floor in UK-Engels en second floor in US-Engels.  Ze bedoelen hetzelfde, maar je moet het maar weten! De zone-indeling en ATEX apparatuur indeling hebben ieder hun eigen oorsprong en eigen telling. De zones beginnen met de getallen 0 of 20 en de vereiste apparatuur begint te tellen bij 1. 

“Hoe zit het met ATEX zone 2 versus ATEX zone 1 en welke apparatuur moeten we plaatsen?’ is een veelgestelde vraag van onze klanten. Het blijft verwarrend. Daarom heeft Ex-Machinery de verschillende ATEX zones, en daarbij vereiste apparatuur in een handige tabel gezet, met daaronder een toelichting. 

Tabel 1: Links de ATEX zones en rechts de vereiste ATEX apparatuur uit groep II, onderverdeeld in categoriën 

Overzicht, welke ATEX apparatuur bij welke ATEX zones

Stuur mij per post een geplastificeerd exemplaar van dit overzicht. Gebruik de link of mail aan lt@ex-machinery.nl

Aanwezigheid explosiegevaar in de ATEX zone

Hoe vaker een explosiegevaarlijke gas- of stofwolk aanwezig is, hoe gevaarlijker de zone. Probeer dus altijd de zone te vermijden of verminderen. De gevarenzone indeling staat in het verplichte Explosieveiligheidsdocument van je bedrijf. Gearceerde vlakken op de plattegrond van de bedrijfslocatie geven de omvang en de vorm van de gevaarlijke zones aan. 

  • G staat voor gas explosiegevaarlijk
  • D voor (dust) stof explosiegevaarlijk

Om explosiegevaar te verminderen zijn er verschillende oplossingen. Het gaat om technische en organisatorische maatregelen. Ook geldt: hoe lager de ATEX zone, hoe minder kostbaar de explosieveilige apparatuur. Het voorkomen van een explosieve atmosfeer is ook daarom altijd prioriteit 1. Een maatregel als specifieke ventilatie is vaak een goede en relatief goedkope oplossing voor zone-reductie. Wij kennen situaties waarin met hulp van ventilatie een ATEX zone 0 is teruggebracht naar ATEX zone 2. Verder is onze ervaring dat 80% van alle ATEX zones een zone 2 of 22 is. 

Heb je behoefte aan advies over ATEX apparatuur? Neem dan contact met 
Gido van Tienhoven, ATEX expert. Via gt@ex-machinery.nl of bel 06-24683344. 


Over ATEX zone-reductie gesproken 

Hoe groot de invloed van explosie verminderende maatregelen kunnen zijn op de ATEX zone indeling, zie je in onderstaand voorbeeld.

ATEX zones voor toepassen veiligheidsmaatregelen

Afbeelding 1: Situatie vóór uitvoering technische veiligheidsmaatregelen. Overwegend paars (ATEX zone 1) en rood ( ATEX zone 0).

ATEX zones na doorvoeren technische maatregelen

Afbeelding 2: Situatie na doorvoeren technische maatregelen. Overwegend groen(ATEX zone 2) en paars (ATEX zone 1).

Vereiste apparatuur in diverse ATEX zones

Apparaten zijn in groepen en in categorieën ingedeeld. 

ATEX apparatuur Groep I:  

Apparaten alleen bestemd  voor werkzaamheden ondergronds in mijnen en in bovengrondse
mijninstallaties, die door mijngas en/of brandbaar stoffen gevaarlijk (kunnen) zijn.

ATEX apparatuur Groep II:  

Overige omgevingen met kans op explosiegevaar door de aanwezigheid van mengsels van lucht met gas, damp, nevel of stof/lucht-mengsels. Denk aan productie-omgevingen in de foodsector, chemie, oil & gas, farmacie. 

Categorieën binnen groep II:

Apparatencategorie 1

Zijn bedoeld voor zone 0 (gas) of 20 (stof). Een explosieve atmosfeer is voortdurend, lang of herhaaldelijk aanwezig. De binnenkant van een tankwagen of de binnenkant van een stoffilter kunnen hieronder vallen. Beveiliging van het apparaat moet dubbel zijn uitgevoerd. En ook moet de veiligheid gegarandeerd blijven als zich twee onafhankelijk van elkaar voordoende storingen optreden.   

Apparatencategorie 2    

Zijn bedoeld voor zone 1 of 21, dat wil zeggen bij normaal bedrijf is het waarschijnlijk dat er af en toe een explosieve atmosfeer ontstaat. Denk aan de manifold van een tankwagen of de binnenkant van een silo. Frequente storingen en gebreken van het apparaat waar je gewoonlijk rekening mee moet houden mogen geen explosies veroorzaken.   

Apparatencategorie 3   

Zijn bedoeld voor zone 2 of 22, dat wil zeggen dat er zelden en dan kortdurend een explosieve atmosfeer ontstaat. Deze situatie komt voor in een verfmengerij, een magazijn en rond een zakkenstort. Bij normaal bedrijf mag deze apparatuur geen explosies veroorzaken. De beste manier om apparatuur veilig maken kan door het niet-vonkend (nA) uit te voeren en door de temperatuur te begrenzen.

ATEX markering

De toevoeging G of D staat voor Gas of Dust. Op alle apparatuur staat gemarkeerd voor welke zone deze geschikt is. 

ATEX wifi access point Armadex Ex-Machinery

Afbeelding 3: op de markering van deze explosieveilige WiFi unit van Ex-Machinery staat Ex II G3. Dat wil zeggen: Dit apparaat is explosieveilig voor gas explosiegevaarlijke omgevingen zone 2.

Over Ex-Machinery

Ex-Machinery is thuis in ATEX. Wij komen al 14 jaar over de vloer bij gerenommeerde bedrijven met stof- en gasexplosierisico's. Wij spelen in op de behoefte aan Ex-apparatuur met ‘state of the art’ eigenschappen. Met maatwerk en met een vast assortiment. Voornamelijk voor zone 2 en 22. Interesse in ATEX apparatuur? Bekijk dan hier ons assortiment. Of volg op LinkedIn onze ATEX specialist, Gido van Tienhoven, en blijf op de hoogte. 

© 2016 - 2019 Ex-Machinery.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel