Explosieveiligheidsdocument

Vorige Artikel 5 van 14 Volgende

Eén van de verplichtingen voor werkgevers vanuit ATEX 153 is het laten opstellen en onderhouden van een Explosie Veiligheidsdocument (EVD). De belangrijkste punten hierin zijn:

  • Gevarenzone indeling op basis van frequentie en duur van explosierisico’s
  • Identificeren en beoordelen van  explosierisico's
  • Opstellen en plannen van maatregelen deze risico’s terug te dringen en zo tot een veilige werkomgeving te komen

De officiële naam van de ATEX 153 richtlijn is 'Richtlijn 1999/92/EG'.

De term ATEX 153 wordt in de praktijk gebruikt, deze nummering komt van het Europese Verdrag van Lissabon. In hoofdstuk 8 van Richtlijn 1999/92/EG staat over het explosieveiligheidsdocument het volgende geschreven:

Artikel 8: Explosieveiligheidsdocument

Bij het voldoen aan de verplichtingen van artikel 4 zorgt de werkgever ervoor dat er een document, hierna te noemen „explosieveiligheidsdocument”, wordt opgesteld en bijgehouden.

Uit het explosieveiligheidsdocument moet met name blijken:

— dat de explosierisico's geïdentificeerd en beoordeeld werden,

— dat afdoende maatregelen genomen zullen worden om het doel van deze richtlijn te bereiken,

— welke plaatsen overeenkomstig bijlage I in zones zijn ingedeeld,

— op welke plaatsen de minimumvoorschriften van bijlage II van toepassing zijn,

— dat de arbeidsplaatsen en arbeidsmiddelen, met inbegrip van de alarminstallaties, met de vereiste aandacht voor de veiligheid worden ontworpen, bediend en onderhouden,

— dat overeenkomstig Richtlijn 89/655/EEG van de Raad (1), voorzorgsmaatregelen voor het veilig gebruik van de arbeidsmiddelen zijn getroffen.

Het explosieveiligheidsdocument moet vóór de aanvang van de werkzaamheden worden opgesteld en moet worden herzien wanneer belangrijke wijzigingen, uitbreidingen of verbouwingen van de arbeidsplaatsen, arbeidsmiddelen of het arbeidsproces plaatsvinden. De werkgever kan bestaande beoordelingen van de explosierisico's, documenten of andere gelijkwaardige rapporten die krachtens andere communautaire besluiten opgesteld zijn, combineren.

(1) PB L 393 van 30.12.1989, blz. 13. Besluit gewijzigd bij Richtlijn 95/63/EG (PB L 335 van 30.12.1995, blz. 28)

Ex-Machinery

Ex-Machinery is thuis in ATEX. Wij komen al 14 jaar over de vloer bij gerenommeerde bedrijven met stof- en gasexplosierisico's. Wij spelen in op de behoefte aan Ex-apparatuur met ‘state of the art’ eigenschappen. Met maatwerk en met een vast assortiment. Voornamelijk voor zone 2 en 22. Interesse in ATEX apparatuur? Bekijk dan hier ons assortiment. Of volg op LinkedIn onze ATEX specialist, Gido van Tienhoven, en blijf op de hoogte.  

© 2016 - 2019 Ex-Machinery.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel