Branddriehoek, brandcirkel of brandvijfhoek

Vorige Artikel 7 van 14 Volgende

De branddriehoek of brandcirkel geeft drie onderdelen weer die nodig zijn voor het ontstaan van een brand of explosie:

Drie benodigde onderdelen branddriehoek:

  • brandbare stof of gas
  • Zuurstof
  • Ontbrandingstemperatuur

Het voorkomen van explosiegevaar gaat door het wegnemen van ėėn of meer van deze onderdelen. Denk aan afzuiging van brandbaar gas of stofdeeltjes of het vonkvrij maken van machines.  

Een uitgebreider model is de brandvijfhoek

De brandvijfhoek geeft vijf onderdelen weer die spelen bij een explosie:

  • brandbare stof
  • zuurstof
  • ontstekingstemperatuur
  • mengverhouding
  • katalysator

Mengverhouding

Het onderdeel "mengverhouding" is van invloed op de brandbaarheid; namelijk hoe fijner de brandbare stof die gemengd is met de zuurstof, hoe beter het mengsel brandt. De mengverhouding is uitermate belangrijk als het gaat om stofexplosiegevaar. Bij stofexplosies bestaat het explosieve mengsel uit zeer fijn verdeeld stof welke goed gemengd is met de aanwezige lucht. Ook bij de verbranding in benzine-motoren is de mengverhouding van belang: des te beter de fijne benzinedruppeltjes verdeeld zijn met de lucht (druppelgrootte), en des te optimaler de hoeveelheid brandstof ten opzichte van de hoeveelheid lucht, des te beter de verbranding. Ook een niet optimale mengverhouding voor brand kan wel gevaar opleveren, dan hebben we het over smeulen, ofwel onvolledige verbranding. Zoals het smeulen van hout of agri-producten. Naast aantasting van het product kunnen bij smeulen giftige dampen vrijkomen.  
Mengverhouding is een belangrijk onderdeel van de brandvijfhoek en onderwerp van maatregelen gericht op het reduceren van explosiegevaar. 

Katalysator (positief of negatief)

Het vijfde onderdeel van de brandvijfhoek is de katalysator. Deze kan positief katalytisch zijn (het branden wordt versneld) of negatief katalytisch. 

Voorbeeld van een positieve katalysator is in dit geval sigarettenas en een suikerklontje. Probeer eens een suikerklontje aan te steken door er een aansteker onder te houden. Het tot ontsteking brengen van het suikerklontje zal niet lukken. Maar doop het suikerklontje in sigarettenas dan zal het suikerklontje wel gaan branden. Weliswaar niet hevig maar het suikerklontje brandt. Dit is dan de positieve reactie van het sigarettenas.

Ex-Machinery

Ex-Machinery is thuis in ATEX. Wij komen al 14 jaar over de vloer bij gerenommeerde bedrijven met stof- en gasexplosierisico's. Wij spelen in op de behoefte aan Ex-apparatuur met ‘state of the art’ eigenschappen. Met maatwerk en met een vast assortiment. Voornamelijk voor zone 2 en 22. Interesse in ATEX apparatuur? Bekijk dan hier ons assortiment. Of volg op LinkedIn onze ATEX specialist, Gido van Tienhoven, en blijf op de hoogte.  

© 2016 - 2019 Ex-Machinery.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel