Stofexplosies: kenmerken, primaire en secundaire explosie, deeltjesgrootte

Vorige Artikel 9 van 14 Volgende

Bij een stofexplosie is de brandstof poeder dat door werveling met lucht is vermengd tot een stofwolk. Afhankelijk van de soort poeder is er meer of minder energie nodig om te het mengsel te laten ontbranden. Een belangrijk extra risico bij stofexplosies is dat een kleine stofexplosie een grotere tot gevolg kan hebben. Dit noemen we een Primaire en Secundaire explosie. Vaak onstaan er uit een Primaire explosie meerdere Secundaire explosies. Sinds 1995 is er regelgeving voor bedrijven waar risico voor stofexplosie bestaat.

Een stoflaag herbergt veel risico’s

Een stoflaag kan in werveling komen. Daardoor ontstaat een explosiegevaarlijke stofwolk. Dit is vooral in binnenruimten gevaarlijk. Komt de stofwolk in aanraking met een gloeiend voorwerp, zoals een peuk of lasvonk, dan kan een explosie ontstaan. Ook een heet oppervlak van een machine of een vonk bij kortsluiting kan de stofwolk laten ontbranden. Bekijk de video-demonstratie van maizena dat opgewerveld met lucht in aanraking komt met een gloeiende spiraal.  

De hevigheid van een eventuele stofexplosie is van verschillende factoren afhankelijk:

  • Ten eerste de soort stof. Het explosiegevaar is ondermeer afhankelijk van de soort stof. Voorbeelden van brandbare vaste stoffen zijn graan, melkpoeder en maïsstof. Elke stof heeft andere eigenschappen. Zo is de ontstekingstemperatuur van mais lager dan van houtstof. Bepaalde stof kan spontaan ontsteken als het een oppervlakte raakt dat heter is dan deze ontstekingstemperatuur. Denk aan de turbo van de shovel.
  • Ten tweede is de deeltjesgrootte mede bepalend voor het explosiegevaar. In de regel moeten stofdeeltjes kleiner zijn dan 0,5 mm wil er sprake zijn van explosiegevaar. Hoe hoger het vochtgehalte, hoe kleiner de kans op explosies. Immers hoe vochtiger het stof, hoe lastiger het stof opgewerveld kan worden en  hoe hoger de benodigde ontstekingsenergie.

Over Ex-Machinery

Ex-Machinery is thuis in ATEX. Wij komen al 14 jaar over de vloer bij gerenommeerde bedrijven met stof- en gasexplosierisico's. Wij spelen in op de behoefte aan Ex-apparatuur met ‘state of the art’ eigenschappen. Met maatwerk en met een vast assortiment. Voornamelijk voor zone 2 en 22. Interesse in ATEX apparatuur? Bekijk dan hier ons assortiment. Of volg op LinkedIn onze ATEX specialist, Gido van Tienhoven, en blijf op de hoogte.  

© 2016 - 2019 Ex-Machinery.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel