Voorwaarden voor een explosie: LEL, UEL, MOE en MOT

Vorige Artikel 11 van 14 Volgende

Het antwoord op de vraag, 'Wat is een explosiegrens', is dat het hier gaat om de juiste verhouding tussen zuurstof en brandstof. De grenzen van dit gebied - een brandbaar mengsel - wordt explosiegrenzen genoemd. De explosiegrenzen worden “LEL” en “UEL” genoemd en verschillen per brandstof.
Onderste explosiegrens (LEL in %)
Voor een ontplofbaar mengsel moet er meer dan dit percentage brandstof (gas of stof) in de lucht aanwezig zijn.
Bovenste explosiegrens (UEL in %)
Voor een ontplofbaar mengsel moet er minder dan dit percentage brandstof (gas of stof) in de lucht aanwezig zijn.

De ontstekingsenergie of oppervlakte temperatuur moet voldoende groot zijn om het brandbare mengsel te ontsteken.

Elke stof heeft zijn een eigen waarden. De ene stof ontsteekt dus gemakkelijker dan de andere stof. De grenswaarden  voor ontstekingsenergie en  oppervlakte temperatuur heten MOE en MOT.  

MOT  (MIT) Minimale Ontstekings Temperatuur 

Dit is de minimale temperatuur om een ontplofbaar mengsel uit zichzelf te doen ontploffen. Het is van groot belang dit kengetal binnen de bedrijfsvoering te kennen. Een explosie ontstaat als een stofwolk een heet oppervlakte raakt (machineonderdeel) met een temperatuur hoger dan de minimale ontstekings temperatuur van het stof. Niet elke stofwolk resulteert in een explosie als het hete oppervlakte in aanraking komt met de stofwolk. Dit is immers afhankelijk van de verhouding  van lucht en stof (LEL en UEL). Maar maatregelen gericht op het voorkomen dat hete oppervlakten boven de MIT komen garanderen explosieveiligheid. 

MOE  (MIE) Minimale Ontstekings Energie

Dit is de minimale energie die nodig is om een explosief mengsel tot ontploffing te brengen.
Ofwel hoe heet en groot de hittebron moet zijn om een ontploffing te veroorzaken. Waterstof ontsteekt makkelijk en heeft een lage MOE, aardgas heeft een hogere MOE en ontsteekt moeilijker. Gemalen koffie heeft relatief veel energie nodig om te ontsteken, printertoner veel minder. Melkpoeder zit wat MOE betreft ergens tussen deze twee voorbeelden in. 
Er ontstaat een dubbel probleem bij een stof of gas waarvan heel weinig nodig is in relatie tot de hoeveelheid lucht om te ontploffen en waarvoor ook een hele lage ontstekingsenergie nodig is. Een explosie ontstaat dan erg snel.  

Over Ex-Machinery

Ex-Machinery is thuis in ATEX. Wij komen al 14 jaar over de vloer bij gerenommeerde bedrijven met stof- en gasexplosierisico's. Wij spelen in op de behoefte aan Ex-apparatuur met ‘state of the art’ eigenschappen. Met maatwerk en met een vast assortiment. Voornamelijk voor zone 2 en 22. Interesse in ATEX apparatuur? Bekijk dan hier ons assortiment. Of volg op LinkedIn onze ATEX specialist, Gido van Tienhoven, en blijf op de hoogte.  

© 2016 - 2019 Ex-Machinery.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel