Ontstekingsbronnen

Vorige Artikel 12 van 14 Volgende

Potentiële ontstekingsbronnen zijn vastgesteld in de norm EN 1127-1 (Explosive Atmospheres- explosion prevention and protection part 1: basic concepts and methodology). 

Niet alle ontstekingsbronnen zijn even relevant. Om volledig te zijn noemen we eerst ontstekingsbronnen die het minst voorkomen. Deze lichten we niet nader toe. Het gaat om: elektromagnetische straling, elektromagnetische velden, laserlicht, ioniserende straling, ultrasonisch geluid, adiabatische compressie, drukgolven en stromende gassen.

De overige ontstekingsbronnen zijn voor veel explosiegevaarlijke atmosferen van toepassing. De belangrijkste ontstekingsbronnen zijn:

Ontstekingsbron

Toelichting

 

Mechanische vonkvorming

 

Werkzaamheden zoals slijpen veroorzaakt mechanische vonken. Maar  ook het scheef lopen van een ventilator kan door staal op staal vonken veroorzaken.

Voor het scheef lopen van een ventilator is een scheefloopbeveiliging een gangbare oplossing.

De elektrische installatie

Ook oververhitting kan leiden tot de ontsteking van een explosief mengsel.

Statische oplading

Statische oplading kan ondermeer ontstaan als droog product wordt gestort of getransporteerd door leidingen. De grondstof wrijft of schuurt langs de wanden waardoor deze statisch wordt geladen.  Daarom worden tanks en toevoer-leidingen ook geaard. Statische elektriciteit heeft een lage ontstekingsenergie, terwijl de meeste droge grondstoffen een hoge ontstekingsenergie (nodig) hebben. De risico’s zijn daarom lager dan bijvoorbeeld mechanische of elektrische vonken.

Hete oppervlakken

Wanneer een explosieve atmosfeer met een heet oppervlak in aanraking komt, kan er ontsteking plaatsvinden. Ook stofafzetting kan door een heet oppervlak tot smeulen worden gebracht. De effectiviteit van deze ontstekingsbron is ondermeer afhankelijk van de temperatuur van het oppervlakte.

Hete gassen

De temperatuur van hete gassen kan, net als hete oppervlakken, oplopen tot de minimale ontstekingstemperatuur van  brandbare grondstof. Bij hete gassen kun je denken

aan uitlaatgassen van shovels.

Vuur en vlammen

Open vuur of vlammen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Denk aan een sigaret, maar ook open vuur bij werkzaamheden zoals lassen en branden.

Om die reden moeten er ook strikte afspraken gemaakt worden over het verrichten van onderhoudswerkzaamheden in een explosieve atmosfeer. Heet werk, zoals lassen en slijpen kan ernstige gevolgen hebben als daar geen strikte afspraken over zijn gemaakt. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in een zogenaamde ‘heetwerkvergunning’.

Bliksem

Bliksem is een zeer effectieve ontstekingsbron met een hoge ontstekingsenergie. Bliksem als fenomeen komt vaak voor. Maar veel gebouwen en installaties zijn beveiligd tegen blikseminslag, hierdoor komen explosies ten gevolge van bliksem als ontstekingsbron betrekkelijk weinig voor.

Broei

Broeien is een vorm van chemische ontsteking. Broeien ontstaat door warmteontwikkeling in een dikke, vochtige stoflaag (vanaf 1 m). Broeien is een veel voorkomende ontstekingsbron van stofexplosies. Vaak wordt opgeslagen product op broei gecontroleerd met lange meetpennen.

 

Over Ex-Machinery

Ex-Machinery is thuis in ATEX. Wij komen al 14 jaar over de vloer bij gerenommeerde bedrijven met stof- en gasexplosierisico's. Wij spelen in op de behoefte aan Ex-apparatuur met ‘state of the art’ eigenschappen. Met maatwerk en met een vast assortiment. Voornamelijk voor zone 2 en 22. Interesse in ATEX apparatuur? Bekijk dan hier ons assortiment. Of volg op LinkedIn onze ATEX specialist, Gido van Tienhoven, en blijf op de hoogte.  

© 2016 - 2019 Ex-Machinery.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel