Het ontstaan van gas- en stofexplosies

Vorige Artikel 13 van 14 Volgende

Er zijn verschillende explosies. We maken allereerst onderscheid tussen een fysische explosie en een chemische explosie. Een voorbeeld van een fysische explosie is een drukvat met samengeperst gas dat het plotseling begeeft. Het gas wordt dus niet door een vlam of vonk ontstoken. Het kenmerk van chemische explosies is, dat het proces onomkeerbaar is.  De stoffen zijn na explosie niet meer in de oorspronkelijke staat samen te stellen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld stoom, dat na afkoeling weer vloeistof wordt.
Een voorbeeld van een chemische explosie is vuurwerk of snelle ontbranding.

Voor de ATEX wetgeving is slechts één soort explosie van belang;

En dat is een explosie als gevolg van een snelle verbranding. Afhankelijk van de verwerkte stoffen en materialen is er sprake van ofwel een gasexplosie ofwel een stofexplosie. Een explosie kan alleen ontstaan als er sprake is van zuurstof, brandstof en een ontstekingsbron. De zogenaamde branddriehoek. Veel voorkomende gasvormige brandstoffen in de industrie zijn aardgas, benzine, alcohol,  waterstof, etc.…. Veel voorkomende brandstoffen in de vorm van stof bij bedrijven zijn: meel, maisstof, graanstof, melkpoeder, suiker, houtstof.  

Voor het ontsteken van een brandbare stof is zuurstof nodig

De hoeveelheid zuurstof die nodig is hangt onder andere af van de aard van de brandstof en de hoeveelheid brandstof.
Brandstof kan bestaan uit stof, gas of damp. Bij bijvoorbeeld benzine ontstaat een brandbare damp boven de vloeistof. Deze damp is explosief. In geval van stof is opwerveling van de stof noodzakelijk om een explosieve atmosfeer te creëren. Denk hierbij aan een veevoederfabriek, waar door het opvegen van het maisstof een explosieve stofwolk ontstaat. Een vonk van een vastlopende machine of sigaret.
Een mengsel van lucht en brandbare stof kan pas tot een explosie leiden als deze wordt ontstoken, de zogenaamde ontstekingsbron. Denk daarbij aan vuur, broei of statische ontlading. In de norm EN 1127-1 zijn potentiële ontstekingsbronnen opgenomen. 

Over Ex-Machinery

Ex-Machinery is thuis in ATEX. Wij komen al 14 jaar over de vloer bij gerenommeerde bedrijven met stof- en gasexplosierisico's. Wij spelen in op de behoefte aan Ex-apparatuur met ‘state of the art’ eigenschappen. Met maatwerk en met een vast assortiment. Voornamelijk voor zone 2 en 22. Interesse in ATEX apparatuur? Bekijk dan hier ons assortiment. Of volg op LinkedIn onze ATEX specialist, Gido van Tienhoven, en blijf op de hoogte.  

© 2016 - 2019 Ex-Machinery.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel