Wijziging ATEX Richtlijnen per 20 april 2016

Vorige Artikel 14 van 14

Wat is er nieuw en wat blijft:
Wees gerust, de wijzigingen zijn alleen procedureel van aard. Technische eisen veranderen niet. Ontvangen productcertificaten blijven gewoon geldig en de eisen aan de werkomgeving zijn onveranderd. Voor de eindgebruikers van ATEX apparatuur verandert er nagenoeg niets.
 
Doel is het verbeteren van toezicht op de ATEX Richtlijnen
De wijzigingen, als gevolg van CE-Nieuw Wetgevingskader hebben procedurele gevolgen voor fabrikanten, importeurs, distributeurs, assembleurs en keuringsinstanties. Dit met als doel om toezicht en handhaving van het CE predicaat voor producten, en ook ATEX productkwalificatie, te verbeteren. En zo marktdeelnemers die correct voldoen aan de wetgeving en hiervoor kosten maken, niet te benadelen ten opzichte van marktdeelnemers van niet-conforme producten. Ook werd als een zwak punt van de oude richtlijnen gezien, de uiteenlopende handhavingspraktijken bij aanwijzing van keuringsinstanties en problemen met de kwaliteit van bepaalde keuringsinstanties. Uniforme procedures moeten verbetering brengen.
  
Check bij nieuwe productlevering het certificaat 
Krijgt u als eindgebruiker na 20 april 2016 een ATEX gecertificeerd product geleverd controleer dan of het certificaat verwijst naar de nieuwe richtlijn: 2014/34/EU in plaats van 94/9EC. 94/9EC, in de volksmond bekend als ATEX 95 richtlijn heet voortaan ATEX 114 richtlijn, officiële term 2014/34/EU.
 
ATEX 137 richtlijn voor de werkomgeving verandert alleen van naam
Wat betreft de ATEX 137 richtlijn (explosieveiligheidseisen voor de werkomgeving) is het nog eenvoudiger; alleen de naam is omgedoopt tot ATEX 153, voorlopig zijn er geen wijzigingen.   
 
De belangrijkste zaken op een rij:

  • ATEX 95 heet voortaan ATEX 114
  • Wijzigingen zijn van procedurele aard
  • Per 20 april 2016 staat op certificaten een verwijzing naar ATEX richtlijn 2014/34/EU in plaats van 94/9/EC (voor eindgebruikers van belang dit te verifiëren)
  • De importeur die een ATEX product uit een derde land in de EU in de handel brengt controleert of de fabrikant de juiste beoordelingsprocedure heeft gevolgd, de technische documentatie heeft opgesteld, het product van de juiste markering heeft voorzien en de (EU) conformiteitsverklaring er bij zit. Verder controleert de importeur of het type-, partij- of serienummer is aangebracht, betreffende Ex merktekens zijn aangebracht, alsmede de naam en het adres van de fabrikant. Tot slot controleert deze of instructies in de juiste taal zijn bijgevoegd. De importeur is tevens verplicht om de (EU) conformiteitsverklaring en de technische documentatie tot 10 jaar na het in de handel brengen te kunnen verstekken aan de autoriteiten (inspectie SZW).
  • De distributeur controleert of de goederen voorzien zijn van bovengenoemde zaken en controleert hiermee of de fabrikant en importeur aan de eisen hebben voldaan. 
  • ATEX 137 heet voortaan ATEX 153, er zijn geen inhoudelijke wijzigingen

Over Ex-Machinery

Ex-Machinery is thuis in ATEX. Wij komen al 14 jaar over de vloer bij gerenommeerde bedrijven met stof- en gasexplosierisico's. Wij spelen in op de behoefte aan Ex-apparatuur met ‘state of the art’ eigenschappen. Met maatwerk en met een vast assortiment. Voornamelijk voor zone 2 en 22. Interesse in ATEX apparatuur? Bekijk dan hier ons assortiment. Of volg op LinkedIn onze ATEX specialist, Gido van Tienhoven, en blijf op de hoogte.  

© 2016 - 2019 Ex-Machinery.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel